Wszyscy mamy za sobą takie doświadczenie: gapiliśmy się na ścianę materiałów eksploatacyjnych i nie wiedzieliśmy, od czego zacząć. Może to być wino, czekolada, ziemniaki, ser. Samo to wpatrywanie się we wszystkie możliwości i opcje, zanim zostało się prawie sparaliżowanym przez ten wybór. Świat nowych ekscytujących doznań smakowych i odkryć czeka na Twój ostateczny wybór, zanim w końcu znajdziesz to „naj”. Nie inaczej – jeśli chodzi o kawę.
Kawa nie jest inna.
Świat informacji do przejrzenia, mnóstwo wyborów, a nie każdy jest w stanie poprowadzić Cię przez wybór odpowiedniej kawy, której szukasz. Dzisiaj przeprowadzimy Cię przez kilka kluczowych czynników, które należy wziąć pod uwagę, kiedy następnym razem będziesz dokonywać tego ważnego wyboru dla siebie lub ukochanej osoby. Niezależnie od tego, czy chodzi o kupowanie pysznych ziaren, czy też wpatrywanie się w menu kawy, przygotuj się na podjęcie najważniejszej decyzji dnia. Dodatkowych informacji szukaj tutaj: https://palarniaproper.pl .
Jednym z największych mitów na temat kawy jest to, że utrzymuje ona swoją świeżość na zawsze. Przeciwstawny mit, że kawa „zepsuje się” i nie można jej użyć po 2 tygodniach, również jest nieco mylący.
Więc o co chodzi? Tak naprawdę jest tylko jeden wybór. Kawa to owoc, w istocie wiśnia, i jest to starannie uprawiany, przetworzony produkt rolny. Tak świeże jest zawsze najlepsze. Więc skąd mamy wiedzieć, jak wygląda świeże? Poszukaj ziaren z wyraźną nadrukowaną datą palenia. Każda kawa, która nie może przekazać Ci tych informacji, prawdopodobnie nie chce. Dlatego należy bardzo uważać na wszelkie opakowania, które używają określenia „najlepiej spożyć przed”.
Jakiej szukać i jak szybko skończyć opakowanie kawy?
Kup ją tak świeżą, jak to tylko możliwe i staraj się wykorzystać nie później niż trzy tygodnie po nadrukowanej dacie palenia, aby zapewnić maksymalną przyjemność. Idealne „szczytowe” momenty smakowe występują zwykle między 7 a 14 dniem, co będzie normą w większości odwiedzanych kawiarni. Potencjalnie możesz nadal używać ziaren do 4 tygodni, ale przez większość czasu po 14 dniu jakość i intensywność smaku zaczną blaknąć.
Profil parzenia
Palenie espresso do ekspresów ciśnieniowych, palenie filtracyjne do parzenia ręcznego – co jeszcze należy wiedzieć? Tutaj zaczyna się Twoja preferencja co do metody parzenia. Żadnych złych odpowiedzi, po prostu wybierz to, co lubisz najlepiej pić.
Jak sugerowałyby nazwy, kawy, na których dumnie widnieją te metki, były palone z myślą o konkretnym sprzęcie do parzenia. W palarni opracowano paloną kawę espresso, dodatkowo zwiększającą karmelizację i masę, która pasuje do przygotowywania w ekspresie do kawy w celu uzyskania pysznego eliksiru. Kawa palona filtracyjnie została mniej rozwinięta, aby zachować więcej musującej kwasowości, jakiej pragnie filtrowana filiżanka naparu. Jeśli więc Twoja kawa jest przygotowywana ręcznie za pomocą przelewu lub zaparzacza zanurzeniowego powinieneś szukać kaw z etykietą, która mówi, że właśnie do tego są przeznaczone.