Dziwne nazwy smaków lodów? Producenci prześcigają się w pomysłach

ice-cream

W każdym punkcie z lodami znaleźć można tradycyjne, znane smaki tych chłodnych deserów. Począwszy od tradycyjnych śmietankowych czy waniliowych, poprzez wszelkie smaki owocowe, po lody z dodatkiem bakalii, samych orzechów czy rodzynek. Każdy fan lodów posiada swój ulubiony smak, jednak na rynku pojawiły się tak nietypowe smaki lodów, że grzechem byłoby ich nie spróbować. Nowoczesne lodziarnie mają w swojej ofercie takie smaki lodów, jakie nawet nie przyszły by nam do głowy.

Jakie smaki?

Pierwszą grupą dziwnych smaków są smaki warzywne. Na rynku znaleźć można lody o smaku ziemniaków, marchewki, pomidorów, dyni, a nawet buraczków i oczywiście wiele innych. Być może lody o smaku warzyw są dobrym sposobem na przekonanie niejadków do polubienia warzyw właśnie poprzez lody. Mówiąc o lodach o smaku warzywnym nie można pominąć także lodów o smaku… mięsa. Część producentów postawiło właśnie na taką formę lodowego deseru, dzięki czemu na rynku znaleźć można takie smaki lodów jak kandyzowany bekon, jagnięcina, o smaku ogólnego mięsa, a nawet krewetek czy ryb. Jak więc widać, nawet owoce morza mogą stać się inspiracją do stworzenia nowego smaku lodów. Istnieje jeszcze taka grupa lodów, których nie sposób przyporządkować do konkretnej grupy smakowej. Na rynku znaleźć można lody o smaku czosnku, curry, bourbona, czarnego sezamu, lawendowe, a także kurczaka, chrzanu, łososia, pizzy, a nawet viagry. Podczas mistrzostw Euro 2012 można było skosztować lodów o smaku piwa z sokiem malinowym. Jak więc widać, jedynym ogranicznikiem do produkcji nowych smaków lodowych jest własna wyobraźnia.

Jakie smaki są najbardziej popularne?

Wśród takiej oferty lodów o różnych, także wytrawnych smakach trudno wytypować jeden faworyt, który dominuje jako ten ulubiony, najczęściej wybierany. Dość dobrą opinią cieszą się lody o smaku kurczaka, charakteryzowany jest bowiem jako apetyczny i zbliżony do oryginału. Są jednak smaki tak charakterystyczne, które próbowane są raczej rzadko, są bowiem tak specyficzne, że trudno trafić im w gust przeciętnego klienta. Trudno jest bowiem jeść w dużej ilości lody o smaku chrzanu bądź innych przypraw czy te o smaku owoców morza lub konkretnego rodzaju mięsa, którego na co dzień nie lubimy.

Lody – sposób na biznes

Nietypowe smaki lodów to dobry sposób na rozkręcenie własnego biznesu. Wiele osób decydujących się na własną działalność w branży gastronomicznej stawia na sprzedaż lodów, często szukając dostawców, zamiast stać się jednym z nich. Być może produkcja lodów o niekonwencjonalnych smakach jest niszą i pomysłem na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej. Jedną rzeczą, która nas ogranicza w produkcji lodów o różnych smakach jest własna wyobraźnia. Oprócz produkcji lodów o różnych, oryginalnych smakach można także wprowadzić lody dla osób uczulonych lub lody o właściwościach leczniczych.

Oryginalne lody – tak czy nie?

Lody o dziwnych, oryginalnych smakach mogą stać się cechą charakterystyczną naszego biznesu, która wyróżni nas spośród konkurencyjnych firm zajmujących się sprzedażą lodów.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą http://www.braciakoral.pl/ – producentem najlepszych polskich lodów

2 komentarzy

  1. Marta pisze:

    najbardziej popularne chyba śmietankowe i czekoladowe ;d

  2. Natalia pisze:

    Jakby się nie nazywały, wszystkie lody są pyszne! Uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>