Akcesoria kuchenne dla profesjonalistów – po czym poznasz dobry nóż?

max-delsid-81QFH8r4xog-unsplashGotowanie, pieczenie czy inne formy przygotowywania potraw wymagają nie tylko dobrych produktów i sporych umiejętności szefa kuchni, ale również odpowiedniego zaplecza. Ważne są duże urządzenia kuchenne i niewielkie akcesoria – wszystko razem tworzy wyposażenie, które przekłada się na wysoką jakość dań wychodzących z kuchni lokalu gastronomicznego.

Profesjonalni szefowie kuchni potrzebują akcesoriów, które są specjalnie dla nich przeznaczone. Wbrew pozorom – nie zawsze sprawdzi się to, co używane jest na co dzień w domowych warunkach. Choć wydawałoby się, że dobry nóż zawsze sprawdza się tak samo dobrze, w rzeczywistości jest inaczej. Trzeba bowiem pamiętać, że gotowanie w domu wymaga dużo mniejszych przygotowań niż gotowanie w profesjonalnej restauracji. Tam akcesoria kuchenne są intensywnie użytkowane, przez co muszą być doskonałej jakości. Jeśli o to nie zadbamy, bardzo szybko będą się zużywać i generować dodatkowe koszty – bo trzeba będzie je regularnie wymieniać na nowe.

Po czym poznać dobry nóż?

Dobry nóż dla profesjonalnego kucharza powinien być przede wszystkim odpowiednio wyprofilowany. Musi pasować do dłoni, mieć komfortową i stabilną rękojeść, dzięki czemu bez problemu można będzie obrobić nim przeróżne produkty. Ważne jest również ostrze – najlepiej, aby było wykonane ze stali nierdzewnej o doskonałych parametrach. Ostrze nie może tępić się w krótkim czasie, gdyż wtedy będzie wymagało regularnego ostrzenia. A to oznacza przestój podczas kuchennych prac. Warto również pamiętać, że jeden nóż to stanowczo za mało dla szefa kuchni, który doskonale wie, jak umiejętnie obchodzić się z różnymi produktami. Noże powinny być dopasowane do różnych celów i produktów, mamy więc noże do mięsa, ryb, pieczywa, warzyw i owoców, noże do krojenia i wykonywania dekoracji. Dobrym rozwiązaniem jest zakup całego zestawu noży, w których znajdą się wszystkie akcesoria niezbędne do przygotowywania potraw w profesjonalnej gastronomii.

Solidne wyposażenie dodatkowe

Zestaw noży kuchennych, nawet tych najlepszych i pochodzących od świetnych producentów, wymaga umiejętnego korzystania z niego. Przede wszystkim trzeba dbać o regularne utrzymanie w czystości, a także przechowywanie noży w takich miejscach, by nie miały możliwości przypadkowo się stępić. Dobrym rozwiązaniem będzie również urządzenie do ostrzenia, którym szybko można przywrócić ostrość tym nożom, które już nieco się stępiły. Kucharze polecają między innymi kamień wodny, który doskonale radzi sobie z ostrzeniem nawet bardzo stępionych powierzchni ostrzy. W poszukiwaniu sprawdzonych akcesoriów dla profesjonalnej gastronomii zawsze warto zwracać uwagę na jakość produktów, markę i renomę producenta. Najlepiej jest wybierać takie akcesoria, które są wytwarzane przez firmy mające doświadczenie w branży HoReCa. Dzięki temu można będzie mieć pewność, że inwestujemy w najlepszą jakość, a co za tym idzie – bezproblemowe użytkowanie i długowieczność akcesoriów kuchennych.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>