Wódka i tequila – czy znasz różnice?

pexels-photo-602750Tequila i wódka to dwa różne napoje alkoholowe. Tequila to destylowany alkohol wytwarzany z niebieskiej agawy. Wódka to destylowany alkohol składający się z wody i etanolu. Czas na więcej szczegółów!

Tequila

Tequila jest jednym z najbardziej niedocenianych dostępnych obecnie alkoholi i ma niefortunną reputację jako nadająca się wyłącznie na imprezy. Zanim odłożysz ten napój i zapomnisz o nim, zachęcamy Cię do ponownego odkrycia swojej pasji do tego słodkiego, pikantnego i często bardzo złożonego trunku, który znajduje się na najwyższych półkach wielu barów.

Tequila pochodzi z Meksyku – to destylowany spirytus wytwarzany z soków wyciskanych wyłącznie z agawy błękitnej. Oprócz tego tequilę można produkować wyłącznie w jednym z pięciu meksykańskich stanów i musi ona zostać zatwierdzona przez meksykańską Consejo Regulador del Tequila. Na koniec należy zauważyć, że chociaż najlepsze butelki tequili na rynku wykorzystują do destylacji 100% niebieskiej agawy, gorzelnie muszą pozyskać w ten sposób co najmniej 51% cukru, aby legalnie nazywać się tequilą.

Z tego powodu wielu producentów produkuje tequilę mixtos, która składa się w co najmniej 51% z niebieskiego cukru agawy i mieszanki innych cukrów, co znacząco wpływa na smak. W każdym razie proces tworzenia tequili rozpoczyna się od ręcznego zbioru niebieskiej agawy. W zależności od miejsca uprawy rośliny, będzie ona miała różny wpływ na smak tequili. Na przykład rośliny pochodzące z regionu Highland w Jalisco nadają tequili ostrzejszy i bardziej pikantny smak, podczas gdy rośliny z regionu Lowland mają zwykle bardziej ziołowy i cytrynowy profil smakowy.

Wódka

Wódka często cieszy się nieprzychylną opinią w świadomości wielu osób i pozostaje jedną z najbardziej źle rozumianych i pomijanych kategorii alkoholi wśród miłośników napojów i smaków. Tutaj kilka najważniejszych faktów, jakie musisz wiedzieć, jeśli chcesz umieć rozróżnić wódkę od tequili.

Wódka, według niemal każdej definicji prawnej i społecznej na świecie, jest alkoholem neutralnym, który można destylować niemal ze wszystkiego, chociaż najczęściej wytwarza się ją ze zbóż, w tym żyta, pszenicy, jęczmienia czy ziemniaków, lub z owoców.

Wymóg, aby wódka była alkoholem neutralnym, przekłada się również bezpośrednio na profil smakowy trunku, przy czym większość przepisów stanowi, że wódka nie może mieć charakteru odróżniającego, aromatu, smaku ani koloru. Ze względu na te wymagania wódkę często destyluje się co najmniej trzykrotnie, choć zwykle znacznie częściej, i nie dodaje się do niej żadnych innych dodatków poza wodą. Oprócz wielokrotnego destylowania spirytusu, wielu gorzelników filtruje także wódkę przez węgiel drzewny, aby jeszcze bardziej usunąć wszelkie zanieczyszczenia i zwiększyć ogólną gładkość powstałego produktu.

Chociaż wódka często pozostaje pozbawiona wyraźnego smaku i koloru, wiele osób może zauważyć mnogość produktów z wódką smakową, na przykład wiele inspiracji znajdziesz tutaj: www.swiatbarmana.pl .

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>