Wieloletnią tradycją wśród szefów kuchni na całym świecie jest dumne noszenie ich bardzo charakterystycznego stroju kucharskiego. Opracowany we Francji na początku XIX wieku strój reprezentuje:
• profesjonalizm,
• jakość,
• czystość,
• status.
Każda część stroju ma określoną funkcję, która pomaga szefowi kuchni w wykonywaniu jego obowiązków kulinarnych. Zaczynając od góry, nie możemy pominąć czapki lub czapki szefa kuchni, która pierwotnie nazywała się „la toque blanche”. Ta zabawnie wyglądająca czapka zapobiega wpadaniu potu i włosów do potraw i pomaga zachować głowę szefa kuchni w chłodzie. Wysokość kapelusza określająca rangę każdego kucharza w kuchni. Bluzy szefa kuchni są na ogół dwurzędowe i mają długie rękawy, które chronią przed poparzeniami. Dwie warstwy tkaniny zapewniają lepszą ochronę. Taka bluza kucharska ma również guziki, które są są wyposażone w osłony nici, dzięki czemu nie topią się pod wpływem ciepła, nie pękają i nie wpadają do żywności. Dodatkową cechą tych guzików jest łatwość, z jaką się rozpinają, co pozwala kucharzowi szybko zdjąć niezbędną część stroju.
Szefowie kuchni noszą również fartuch sięgający od talii do kolan, aby chronić ich przed poparzeniami i plamami. Zwykle zawiązują fartuch z przodu, dzięki czemu można go łatwo i szybko zdjąć przed wejściem do jadalni na spotkanie z gośćmi. Szefowie kuchni noszą luźne spodnie z gumką w pasie dla ochrony i szybkiego zdejmowania. Workowatość zapobiega natychmiastowemu przedostawaniu się gorących płynów lub płomieni do skóry. Stojąc na nogach przez wiele godzin, szefowie kuchni muszą nosić wygodne buty, które jednocześnie chronią ich przed rozlaniem lub spadającymi przedmiotami. Kolejną zaletą rozsądnego obuwia są antypoślizgowe podeszwy, które pomagają szefowi kuchni zachować równowagę nawet na mokrych nawierzchniach.
Materiał i kolor w stroju kucharskim
Wybór materiału jest również ważny, ponieważ szef kuchni chce, aby tkanina była lekka i wchłaniała pot. Zwykle mundury są wykonane z bawełny lub przędzy z poliamidu. Tradycyjnie białe aby odbijać ciepło i wzbudzać zaufanie, stroje szefa kuchni mają wzbudzać zaufanie do kulinarnych umiejętności właściciela. To charakterystyczny sposób na profesjonalny wygląd kuchni. Niedawno w kuchni zaczęły pojawiać się inne kolory. Widzieliśmy, jak ciemne szarości i czerń stają się coraz bardziej powszechne, ponieważ lepiej ukrywają plamy niż białe. Sporadycznie spotyka się również krótkie rękawy.
Chociaż uzasadnienie tych zmian ma sens, nie wszyscy szefowie kuchni akceptują to zerwanie z tradycją i wolą swój konserwatywny strój od nowych projektów. Każdy, kto ogląda programy kulinarne w telewizji, wie również o nieoficjalnym uzupełnieniu stroju, jakim jest wielofunkcyjny ręcznik. Zwykle wetknięty za pasek szefa kuchni, ręcznik podąża za nim wszędzie, gdzie idzie w kuchni. Staje się rękawicą kuchenną i zapewnia ochronę podczas podnoszenia lub przenoszenia ciepłych talerzy i patelni. Zapewnia szybkie usuwanie niewielkich wycieków z blatów i powierzchni do gotowania.