W dzisiejszych czasach dieta i sprawy związane z żywieniem są tematem numer jeden w mediach. Chyba nigdy wcześniej ludzie nie poświęcali tyle uwagi kwestii odżywiania, co teraz. Medialnymi guru zostają te osoby, które albo znają się na specjalistycznych dietach, albo ci, którzy skutecznie się odchudzili. Miliony ludzi pasjonują się ogólnie pojętym “zdrowym jedzeniem”, coraz częściej interesują nas składy produktów, które spożywamy. Jeśli szukasz pomysłu na karierę, a tematy związane z biologią czy też chemią są bliskie twoim zainteresowaniom, dobrym rozwiązaniem może okazać się dla ciebie zawód technologa żywności.
Czym się zajmuje technolog żywienia?
Wiele osób błędnie zakłada, że pracując w ten sposób zostaną specjalistami od dodawania do produktów całej tablicy Mendelejewa, żeby zamienić żywność w tani, ekonomiczny towar – otóż niekoniecznie! Nie musisz być profesjonalistą zajmującym się GMO, możesz zostać wykwalifikowanym fachowcem, który będzie czuwał nad wysoką jakością produktu. Technolog żywienia znając różne metody optymalnego wytwarzania żywności, potrafi niejako zaprojektować idealny produkt, którego oczekiwać będzie od niego nawet najbardziej wymagający konsument.
Gdzie technolog żywienia może otrzymać zatrudnienie?
Z racji tego, że technolog żywienia zajmuje się kontrolą i organizacją wszelkich procesów przetwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych może zostać zatrudniony w każdym zakładzie produkującym żywność, w każdego rodzaju jednostkach gastronomicznych, ale też w profesjonalnych laboratoriach czy nawet w sanepidzie.
Wiedza, która musisz zdobyć
Mnóstwo szkół specjalizuje się w kształceniu technologów żywności – można wybierać zarówno pomiędzy szkołą techniczną, jak i policealną. Po ukończeniu takiej placówki otrzymujemy tytuł technika żywienia. Jeśli jednak nasze oczekiwania względem przyszłej pracy są bardzo wysokie możemy oczywiście podnieść sobie poprzeczkę i wybrać się na studia z zakresu tej dziedziny, gwarantuje nam to z pewnością wyższe zarobki i dużo większe możliwości na rynku pracy. Wiele uczelni ma w swojej ofercie kierunek najczęściej funkcjonujący pod nazwą Technologia Żywności i Żywienia Człowieka. W takich miejscach przyda się oczywiście zainteresowanie chemią lub biologią. Przydadzą się również umiejętności interpersonalne, w tym zawodzie często pracuje się z grupą ludzi, czy też nadzoruje się prace jakiegoś zespołu. Dobra komunikacja i otwartość będą zatem kluczem do sukcesu.
Na jakie zarobki może liczyć osoba wybierająca taki sposób na karierę?
Oczywiście tak, jak to bywa w innych zawodach, tak i w przypadku technologa żywienia wysokość zarobków jest uzależniona od tego, w jakiej firmie udało nam się zdobyć stanowisko. Jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z branżą żywnościową i pracujemy jako szeregowy pracownik możemy liczyć na około dwa tysiące złotych. Jednak technolog żywienia z doświadczeniem lub wyższym wykształceniem może liczyć na zarobki zmieniające się w określonych granicach – od 3 do nawet 6 tysięcy miesięcznie.
Poradnik opracował portal http://analiza-zywnosci.pl/