Wybór miejsca ważnego spotkania jest kluczowy w biznesie. Właściwe miejsce zapewnia wszystkim stronom komfort i spotkanie osiąga swoje cele. Złe miejsce może prowadzić do stresu, dyskomfortu, głodu i złego procesu decyzyjnego. Wyobraź sobie, że klient coś Ci sprzedaje, ale nie słyszysz, co mówi…. W wybranej restauracji jest zamieszanie, tłum jest nieznośny, a menu jest okropne, pozostawia Cię to głodnym i zdegustowanym. Po prostu chcesz stamtąd wyjść i iść gdzieś po swoją ulubioną sałatkę ze stekiem.
Czy takie spotkanie może się zakończyć umową podpisaną z sukcesem? Prawdopodobnie nie.
Wybór restauracji: zamknięcie umowy
Jeśli chcesz zamknąć umowę, poszukaj restauracji, która robi wrażenie dzięki swojej spokojnej atmosferze. Największym błędem, jaki możesz popełnić, jest głośna restauracja ze stołami ulokowanymi zbyt blisko siebie.
Chcesz intymnej scenerii, w której twój potencjalny klient może być całkowicie szczery z tobą, i możesz być uczciwy zaraz po negocjowaniu warunków. Gdy jest głośno, możesz nie być w stanie usłyszeć i całkowicie słuchać tego, co mówią Twoi potencjalni klienci. Jeśli stoły są zbyt blisko siebie, twoi potencjalni klienci mogą się bać, że inni ich nasłuchują, a to nie prowadzi do uczciwej rozmowy.
Chcesz także restauracji z:
-
wyśmienitą kuchnią,
-
nienaganną obsługą,
-
długim posiłkiem,
Dzięki temu masz mnóstwo czasu, aby zawrzeć umowę. Wybierz restaurację z trzema daniami i sommelier, jeśli pozwala Ci na to budżet.
Pierwsze danie dotyczy budowania relacji; drugie, pomaga zamknąć umowę i tutaj można zapytać bezpośrednio o firmę. Zostaw ostatni posiłek na to, aby opracować lepsze warunki. Idealnym miejscem do tego spotkania byłaby restauracja Zakopane.
Wybór restauracji: nawiązywanie kontaktów
Idealna pora na takie spotkanie to lunch. Wybierz jednak miejsce mądrze. Biorąc pod uwagę, że nie znasz sytuacji finansowej swojego kolegi, zawsze wybieraj lokalizację, która znajduje się w połowie drogi między tobą a twoją kohortą. Wybierz kilka restauracji w rozsądnych cenach i pozwól innym wybrać, na wypadek, gdyby nie było ich stać na droższy posiłek.
Twój nowy kolega może mieć również ograniczenia dietetyczne, o których nie wiesz, zwłaszcza, że dopiero niedawno go poznałeś. Pozwalając mu wybrać stawiasz piłkę po jego stronie, co na pewno będzie mile widziane. Zawsze staraj się ustalić, czego szuka twój kolega i nie zapomnij o dalszych działaniach.
Wybór restauracji: integracja zespołu
W celi zbudowania silnego zespołu menedżerowie powinni zabierać swoich pracowników od czasu do czasu na wspólny posiłek – przynajmniej raz w miesiącu. Zachęca to zespół do budowania relacji, można lepiej poznać menedżera, i oczywiście wszyscy kochają darmowe napoje i jedzenie. Ze względu na ograniczenia budżetowe może nie być to najłatwiejsze zadanie, ale należy to zrobić.
Najlepsze środowiska to takie, które wywołuje braterstwo wśród pracowników, co może obejmować dodatkowe działania – lokalna restauracja / bar w odległości krótkiego spaceru, która oferuje gry planszowe i atmosferę, która pozwala pracownikom odstresować się będzie dobrym pomysłem. Jeżeli dane restauracja nie ma gier planszowych na wyposażeniu to z pewnością nikt nie będzie miał nic przeciwko jeżeli przyniesiecie własną grę. W sieci sklepów empik można nabyć wiele gier w promocyjnych cenach. Dla większej ilości osób warto zwrócić uwagę na grę Szeryf z Nottingham w cenie promocyjnej 48,99 zł (cena bazowa to 118,99 zł).