Maty dezynfekcyjne – w jaki sposób wybrać najlepszą dla swojej branży?

cow-3383624_640Dezynfekcja i dbałość o doskonałe warunki sanitarne są ważne szczególnie w przypadku zakładów zajmujących się produkcją żywności. Nie tylko w fabrykach, ale również gospodarstwach hodowlanych, które produkują jajka, mleko czy mięso. Właściciele gospodarstw muszą zadbać o to, aby warunki higieniczne w takich gospodarstwach były jak najwyższe.

Zapewnienie wysokiej higieny na różnych etapach produkcji żywności to przede wszystkim dbałość o bezpieczeństwo konsumenta, ale nie tylko. W gospodarstwach hodowlanych trzeba zapewnić zwierzętom świetne warunki sanitarne, gdyż obecność wirusów, bakterii lub innych drobnoustrojów chorobotwórczych powoduje spore problemy w działalności gospodarstwa. Zwierzęta, które chorują są mniej wydajne, a co za tym idzie – produkcja staje się nieopłacalna. Co więcej, jeśli trafi się wyjątkowo groźny wirus, konsekwencje mogą być jeszcze gorsze. W przypadku trzody chlewnej problemowy w ostatnim czasie jest ASF, czyli afrykański pomór świń. Jest to wirus przenoszony między innymi przez dziki, ale może być również przenoszony przez ludzi. Jeśli ognisko zostanie wykryte w chlewni, wszystkie zwierzęta trafiają do utylizacji. Nie trzeba chyba wspominać, jak poważne szkody wyrządza to w produkcji.

Warto dbać o profilaktykę

Dbanie o dobre warunki sanitarne i higieniczne sprawia, że produkcja przebiega bezproblemowo i nie jest przerywana żadnymi problemami związanymi z wirusami, bakteriami oraz innymi czynnikami chorobotwórczymi. Każdy taki czynnik zatrzymuje produkcję, powoduje sporo kłopotów dla przedsiębiorstwa, a także obniża zyski zarówno w ujęciu długoterminowym, jak i krótkoterminowym. Jeśli w czasie produkcji pojawią się bakterie, które zostaną wykryte przez konsumenta po zakupie, straty wizerunkowe firmy produkującej żywność mogą być ogromne. Warto więc wychodzić z założenia, że lepiej zapobiegać niż później leczyć. Każdy zakład produkcyjny powinien mieć własną, szczegółową politykę dotyczącą dbałości o higienę. Oczywiście, musi być ona zgodna z przepisami bhp oraz sanitarnymi. Im więcej będziemy dbać o higienę, tym wyższa pewność, że produkcja będzie przebiegała bezproblemowo.

Maty dezynfekcyjne dają świetne efekty

Jedną z form dbania o higienę i dobre warunki sanitarne są maty dezynfekcyjne, które pozwalają na ograniczenie rozprzestrzeniania się tych wirusów czy bakterii, które możemy przenosić na butach. Maty dezynfekcyjne są montowane w wejściach do chlewni, obory czy innych pomieszczeń, w których znajdują się zwierzęta. Maty są pokryte odpowiednim materiałem nasączonym substancją dezynfekującą. Działają szybko, bezproblemowo i zapewniają usuwanie wszelkich czynników chorobotwórczych. Doskonale sprawdzają się również maty przejazdowe, które umieszcza się przy bramach wjazdowych. Dzięki temu dezynfekowane są również koła wszystkich pojazdów, które wjeżdżają do zakładu czy gospodarstwa hodowlanego. Na rynku mat dezynfekcyjnych wybór jest naprawdę spory, a więc każdy właściciel przetwórni, gospodarstwa czy zakłady spożywczego z pewnością znajdzie coś na miarę swoich potrzeb.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>