Czy zrobiłeś już zakupy w sklepie z wyposażeniem przeciwpożarowym? Porady dla właścicieli firm

DSC_3928_large

Przedsiębiorco! Nadszedł czas zadbania o bezpieczeństwo Twoich pracowników oraz Twojego mienia. Szukasz porad, w co zaopatrzyć się w sklepie z wyposażeniem przeciwpożarowym? Jaki produkt wybrać? Co będzie najkorzystniejsze pod względem ochrony? Dobrze trafiłeś. Poniżej zestawienie 6 porad dla właścicieli firm:

  1. Oznakowanie dróg ewakuacyjnych.
    W oznaczaniu drogi ucieczki w razie zagrożenia, bardzo istotna jest czytelność. Jeśli w Twojej firmie przewidywana jest obecność obcokrajowców (kontrahentów, pracowników, stażystów, praktykantów czy po prostu klientów), warto oznakować wyjścia ewakuacyjne oraz prowadzące do nich przejścia międzynarodowo zrozumiałym piktogramem. Jeśli już koniecznie ma być to tekst, dobrym wyborem będzie zamontowanie tabliczki lub naklejki z napisem “EXIT” (ang. “wyjście”) na samych drzwiach lub nad nimi, ponieważ jest to zrozumiałe dla sporej części ludności na świecie.
  2. Oznakowanie wyposażenia przeciwpożarowego (gaśnice, hydranty, koce gaśnicze i inne).
    Sprzęt gaśniczy powinien być oznakowany w sposób przejrzysty oraz zrozumiały. Należy zadbać nie tylko o odpowiednie oznaczenie, ale również o jego widoczność podczas użytkowania budynku. Oznacza to, iż nie można zasłaniać piktogramów np. podczas składowania towaru, warto również zaniechać zawieszania na ścianach grafik, obrazów i tym podobnych w bezpośrednim sąsiedztwie oznaczeń. Piktogramy powinny być wykonane z fluorescencyjnego materiału, tak, by nawet w ciemności wyznaczały miejsce, gdzie znajduje się sprzęt gaśniczy.
  3. Drzwi trudnopalne/przeciwpożarowe.
    Mogą stanowić obowiązkowe wyposażenie w przypadku konkretnych działalności (np. w hotelach), ze względu na ochronę przed rozprzestrzenianiem się ognia oraz dymu. Stanowią skuteczną zaporę przez określony czas, a więc dają cenne minuty na dojazd służb ratunkowych, ucieczkę ludzi oraz ochronę dobytku. Warto wybierać te, które spełniają najwyższe normy bezpieczeństwa, oraz nie oszczędzać na nich – w końcu, to bezpieczeństwo pracowników oraz dobytku.
  4. Czujniki dymu.
    Czujniki dymu, często montuje się wraz ze systemem zraszającym. Jest to doskonały, przemyślany wybór, ponieważ w momencie wykrycia dymu przez urządzenie, sygnał idzie do systemu nawadniającego (zraszaczy) i ewentualny pożar może być znacznie osłabiony, co pozwala na wydłużenie czasu ewakuacji oraz na ochronę dobytku. Jeżeli zdecydujemy się od razu na system czujników dymnych, często istnieje możliwość połączenia go ze systemem wysyłającym zawiadomienie o pożarze do komendy straży pożarnej, co znacznie skraca czas reakcji służb ratunkowych.
  5. Systemy oddymiające.
    Pozwalają na lepszą ochronę ludności znajdującej się w budynku. Szczególnie warte polecenia w przypadku dużych firm, posiadających kilka pięter oraz dużą ilość pracowników – oddymianie pozwala wydłużyć czas na ewakuację, oraz zmniejszyć ryzyko zaczadzenia osób ewakuujących się, co szczególnie w przypadku dużych grup ludzi oraz sporych budynków jest bardzo istotne.
  6. Gaśnice.
    Przed zakupem gaśnic do firmy, warto zastanowić się nad tym, gdzie będą się one znajdowały, oraz nad profilem działalności. Gaśnice, będące najbliżej miejsc o konkretnej specyfice (np. kuchnie, gdzie najczęściej spotkamy pożary związane z tłuszczami zwierzęcymi oraz roślinnymi) powinny być dostosowane do gaszenia konkretnego rodzaju pożarów. I tak, jeśli montujemy gaśnicę w pobliżu składu dokumentów lub opału (drewno, węgiel), warto skorzystać z tej, która posiada oznaczenie “A”, zaś w kuchni (tłuszcze) – oznaczenie “F”.
    Poniżej pełne zestawienie oznaczeń gaśnic do gaszenia pożarów:
  • A –  ciał stałych, które paląc się nie tylko powodują płomień, ale także ulegają rozżarzeniu np. drewno, papier, guma,
  • B –  cieczy i ciał stałych, które paląc się ulegają stopieniu np. benzyna, polietylen, smoła,
  • C –  gazów palnych np. metan, acetylen, propan,
  • D –  metali palnych np. magnez, sód, uran,
  • E –  urządzeń pod napięciem oraz pożarów w okolicy urządzeń elektrycznych,
  • F –  łatwopalnych środków gotujących (oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce).

Artykuł opracowano wspólnie z firmą http://www.hydronetka.pl/ – dziękujemy za dostarczenie materiałów redakcyjnych.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

1 Komentarz

  1. Keczup pisze:

    A czy są jakieś zestawienia klasy drzwi przeciw pożarowych? I czy można do takich drzwi zamontować własne wkładki? Chcę kupić takie drzwi przeciwpożarowe i dobrze by było aby zainstalowana była w nich wkładka winkhaus. Ktoś dysponuje takimi danymi?

Skomentuj Keczup Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>