6 wskazówek – jak kupować jedzenie i zaoszczędzić?

PrzechwytywanieArtykuły spożywcze. To wydatek, którego nie możemy całkowicie uniknąć, ale wydatek, nad którym w rzeczywistości mamy dużą kontrolę. Kupując mądrzej! Istnieją gazetki promocyjne Carrefour i inne sposoby na zaoszczędzenie pieniędzy na zakupach w alejkach. Oto garść wskazówek, jak najlepiej wykorzystać każdego wydanego grosza.

1. Zaplanuj posiłki i zrób listę.

Wejście do sklepu spożywczego z pustym żołądkiem i bez planu jest przerażające. Prowadzi do zakupów pod wpływem impulsu, co prowadzi do wydawania znacznie więcej niż powinieneś. Każdego tygodnia przeznacz kilka minut na planowanie posiłków w oparciu o kupony i promocje oferowane w ulotce sklepowej. Staraj się włączać składniki do wielu posiłków, aby nie marnować produktów, nabiału i innych łatwo psujących się produktów.

2. Trzymaj się produktów sezonowych.

Niektórzy z nas mają mniej lub bardziej zapomniane produkty, które mają sezon. Dzieje się tak dlatego, że dzięki nowoczesnej technologii i szybkiej dostawie sklepy spożywcze mogą zaopatrzyć się w prawie wszystko, o każdej porze roku. Ale jedzenie szparagów jesienią lub jagód będzie cię kosztować. Poznaj swoje sezony produkcyjne i dokonaj odpowiednich zakupów. Np gdy w samym sercu zimy, a to oznacza cytrusy, warzywa korzeniowe, członków rodziny kapustowatych, takich jak brukselka, i ciemnozielone warzywa, takie jak jarmuż.

3. Stawiaj na wyprzedaże, ale przeczytaj drobny druk.

Jeśli przy sprzedaży jest 5 za 10 zł, nie czuj się zobowiązany do kupowania wszystkich 5. Sprawdź zasady sklepu. Zwykle otrzymasz taką samą zniżkę, nawet jeśli kupisz tylko jedną ilość. To samo dotyczy ograniczeń. Wyprzedaż napojów gazowanych może oznaczać limit 6. Jest to sposób na utrzymanie zapasów produktu dla większej liczby klientów, ale także wyzwala w kupujących impuls do zakupu wszystkich 6. Kupuj tylko to, czego potrzebujesz.

4. Poproś o sprawdzenie cen.

Powiedzmy, że wszyscy oszaleli na punkcie napojów gazowanych, osiągnęli limit i następną rzeczą, którą wiesz, są wyczerpane, zanim będziesz mógł kupić okazyjną colę. W porządku. Poproś o sprawdzenie cen. Jest to kupon uprawniający do otrzymania ceny sprzedaży za każdym razem, gdy produkt będzie ponownie dostępny.

5. Unikaj kosztów wygody.

Czasami wygoda jest warta dodatkowych pieniędzy, nie zawsze. Prawie za każdym razem, gdy coś jest obrane, pocięte lub zapakowane pojedynczo, cena rośnie. Zamień je samodzielnie w „wygodne” jedzenie. Jak tylko wrócisz do domu ze sklepu, podziel pudełko krakersów na pojedyncze porcje, które możesz wrzucić do pudełek śniadaniowych. Lub weź torebkę marchewki, obierz ją i pokrój w marchewki na popołudniową przekąskę.

6. Daj szansę kurczakowi.

Kurczak z kością jest zazwyczaj tańszy (to znowu ten czynnik wygody), ale wiele osób onieśmiela się kości i wybiera znacznie droższą pierś z kurczaka bez kości. Im bliżej swojej pierwotnej formy, tym mniej zapłacisz. Nauczenie się, jak rozbijać całego kurczaka, z czasem pozwoli Ci zaoszczędzić duże pieniądze.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>