Zadaniem kuchni cateringowej jest nie tylko przygotowanie smacznych i pełnowartościowych posiłków, ale też dowiezienie ich na wybrane miejsce i stworzenie warunków do ich skonsumowania. Dlatego jej wyposażenie nieco różni się od tego, co posiada kuchnia restauracyjna lub hotelowa.
Termosy – podstawa dobrego cateringu
Termosy to obowiązkowe wyposażenie kuchni cateringowej. Służą one do transportu posiłków stałych, zup, deserów i przekąsek. Ich najważniejsze zalety, to:
- łatwość przenoszenia,
- sprężystość i odporność na duże obciążenia,
- możliwość oznaczenia pojemnika pod kątem zawartości,
- niska przewodność cieplna.
Termosy są produkowane najczęściej ze stali szlachetnej (termoizolacja próżniowa) lub specjalnego tworzywa. Materiał użyty do ich produkcji jest bardzo łatwy w czyszczeniu.
Wózki gastronomiczne i kelnerskie
Żadna cateringowa kuchnia nie może funkcjonować bez wózków gastronomicznych i kelnerskich. Te pierwsze wykorzystuje się do podawania i kompletowania posiłków. Z kolei wózki kelnerskie używane są do przewozu żywności bezpośrednio do klienta. W ofercie sklepu https://gastroplaneta.pl/ można znaleźć wózki wykonane z najwyższej jakości stali szlachetnej, która jest odporna na działanie wilgoci, wysokich temperatur i co najważniejsze – nie stanowi zagrożenia dla konsumenta.
Torby cateringowe do pizzy i nie tylko
Trudno sobie wyobrazić kuchnię cateringową bez wygodnych, termoizolacyjnych toreb na pizzę. Można je z łatwością nosić na ramieniu lub w dłoni, gdyż posiadają bezpieczne i trwałe uchwyty wyposażone w rzepy. Torby wyposażono też w specjalne, wzmocnione dno, które stabilizuje pizzę i ułatwia jej przewóz oraz dostarczenie. Większość toreb jest wykonana z materiału doskonale izolującego ciepło. Dzięki temu można serwować gorące danie nawet w odległości do kilkunastu kilometrów od lokalizacji kuchni cateringowej.
Wózki do wydawania potraw
Wózek do wydawania potraw jest niezbędny, by sprawnie zarządzać serwowaniem jedzenia. Urządzenia tego typu są wyposażone w urządzenia grzejne, które utrzymują podawane potrawy w odpowiedniej temperaturze. Wózki posiadają wygodne w obsłudze panele sterujące, które umożliwiają płynną lub stopniową regulację ich temperatury. Urządzenia mają też specjalne kółka z hamulcami, dzięki którym można usadowić je w dowolnym miejscu i jednocześnie zabezpieczyć przed przewróceniem lub stoczeniem się.
Dobrze wyposażona cateringowa kuchnia to klucz do skokowego wzrostu obsługiwanych zamówień. A to oznacza sukces w prowadzeniu działalności gastronomicznej.