Wyposażenie cateringowej kuchni – od czego zacząć?

Cooking process in an Asian restaurant. Cook is fry vegetables with spices and sauce in a wok

Zadaniem kuchni cateringowej jest nie tylko przygotowanie smacznych i pełnowartościowych posiłków, ale też dowiezienie ich na wybrane miejsce i stworzenie warunków do ich skonsumowania. Dlatego jej wyposażenie nieco różni się od tego, co posiada kuchnia restauracyjna lub hotelowa.

Termosy – podstawa dobrego cateringu

Termosy to obowiązkowe wyposażenie kuchni cateringowej. Służą one do transportu posiłków stałych, zup, deserów i przekąsek. Ich najważniejsze zalety, to:

  • łatwość przenoszenia,
  • sprężystość i odporność na duże obciążenia,
  • możliwość oznaczenia pojemnika pod kątem zawartości,
  • niska przewodność cieplna.

Termosy są produkowane najczęściej ze stali szlachetnej (termoizolacja próżniowa) lub specjalnego tworzywa. Materiał użyty do ich produkcji jest bardzo łatwy w czyszczeniu.

Wózki gastronomiczne i kelnerskie

Żadna cateringowa kuchnia nie może funkcjonować bez wózków gastronomicznych i kelnerskich. Te pierwsze wykorzystuje się do podawania i kompletowania posiłków. Z kolei wózki kelnerskie używane są do przewozu żywności bezpośrednio do klienta. W ofercie sklepu https://gastroplaneta.pl/ można znaleźć wózki wykonane z najwyższej jakości stali szlachetnej, która jest odporna na działanie wilgoci, wysokich temperatur i co najważniejsze – nie stanowi zagrożenia dla konsumenta.

Torby cateringowe do pizzy i nie tylko

Trudno sobie wyobrazić kuchnię cateringową bez wygodnych, termoizolacyjnych toreb na pizzę. Można je z łatwością nosić na ramieniu lub w dłoni, gdyż posiadają bezpieczne i trwałe uchwyty wyposażone w rzepy. Torby wyposażono też w specjalne, wzmocnione dno, które stabilizuje pizzę i ułatwia jej przewóz oraz dostarczenie. Większość toreb jest wykonana z materiału doskonale izolującego ciepło. Dzięki temu można serwować gorące danie nawet w odległości do kilkunastu kilometrów od lokalizacji kuchni cateringowej.

Wózki do wydawania potraw

Wózek do wydawania potraw jest niezbędny, by sprawnie zarządzać serwowaniem jedzenia. Urządzenia tego typu są wyposażone w urządzenia grzejne, które utrzymują podawane potrawy w odpowiedniej temperaturze. Wózki posiadają wygodne w obsłudze panele sterujące, które umożliwiają płynną lub stopniową regulację ich temperatury. Urządzenia mają też specjalne kółka z hamulcami, dzięki którym można usadowić je w dowolnym miejscu i jednocześnie zabezpieczyć przed przewróceniem lub stoczeniem się.

Dobrze wyposażona cateringowa kuchnia to klucz do skokowego wzrostu obsługiwanych zamówień. A to oznacza sukces w prowadzeniu działalności gastronomicznej.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>