Po co fundować sobie kłopoty z wyciskaniem soku, skoro możesz odebrać to samo w sklepie bez całej tej pracy? Większość ludzi wie, że etykiety takie jak “napój o smaku owocowym” lub “zawiera prawdziwy sok owocowy” oznaczają, że wewnątrz znajduje się prawdopodobnie woda i cukier. Ale teraz sklepy są pełne butelek o zdrowo wyglądających hasłach “100% owocowe” lub “całkowicie naturalne” na sokach, które wyglądają, jakby zostały wyciśnięte z owoców. Prawda niestety jest trochę inna…
Wszystkie soki kupowane w sklepie zaczynają się w tym samym miejscu – w postaci owoców lub warzyw rosnących na polu. Ale jak wygląda ich długa droga zanim dostaną się do tej butelki w sklepie? Pierwszym krokiem jest ekstrakcja soku z owoców. To nie jest delikatny proces. Te owoce i warzywa są umieszczane w ultraszybkiej komercyjnej jednostce wirówkowej, to nie to samo co sprzęty, jakie dumnie prezentuje ranking wyciskarek wolnoobrotowych. Powoduje to ciepło i utlenianie, uszkadzając ich cenne składniki odżywcze. Stamtąd większość soków jest pasteryzowanych, aby umożliwić ich przechowywanie przez dłuższy czas. Obejmuje to “gotowanie” soku przez 45 minut w temperaturze 110 stopni. W tym momencie sok staje się jałowy – wolny od zanieczyszczeń, ale także większości składników odżywczych.
Ale to nie wszystko. Teraz ugotowany sok redukuje się do koncentratu – usuwa się 80% zawartości wody. To znacznie ułatwia przechowywanie i wysyłkę. Koncentrat ten łączy się następnie z wodą i innymi koncentratami soków zgodnie z odpowiednią recepturą. W tym momencie dodawane są dodatkowe składniki, w tym:
-
syntetyczne witaminy i minerały,
-
słodziki,
-
barwniki,
-
dodatki smakowe
Następnie ten “sok” jest umieszczany w butelce lub pudełku kartonowym z obrazem zdrowych świeżych produktów. Nawet jeśli czytasz tę etykietę, łatwo dać się oszukać, ponieważ często pojawiają się na niej tylko soki owocowe i “naturalne aromaty i barwniki”, wraz z imponującą listą witamin (które zostały później dodane chemicznie).
Jeśli zamierzasz kupić sok w sklepie…
Nie wszystkie soki kupowane w sklepie są sobie równe. Jeśli zamierzasz kupić sok ze sklepu, najważniejszą rzeczą jest uważne przyjrzenie się etykiecie. Rzadkie, ale możliwe, jest stwierdzenie, że soki butelkowe są oznaczone jako “niepasteryzowane” i “nie z koncentratu”. Jeszcze lepiej, szukaj “ekologicznego” soku, jeśli chcesz uniknąć ewentualnych pozostałości pestycydów. Niektóre sklepy oferują teraz świeży wyciskany sok o okresie przydatności do spożycia wynoszącym kilka dni. Poszukaj “świeżego soku” tłoczonego na zimno, co oznacza, że nie został poddany obróbce w wirówce o wysokiej prędkości i wysokiej temperaturze. I sprawdź datę. Świeży sok pogarsza się gwałtownie i najlepiej spożywać go w dniu, w którym został wyprodukowany.
Wyciskarka – najlepszy sposób na uzyskanie świeżego soku
Zdecydowanie najlepszym sposobem na uzyskanie świeżego soku jest przygotowanie go w domu za pomocą wyciskarki. To pozwala dokładnie wiedzieć, co jest w soku, i można go przygotować, gdy jest to potrzebne, aby uzyskać maksymalny smak i wartość odżywczą.