Sok domowy vs. sklepowy – czy naprawdę jest różnica?

Po co fundować sobie kłopoty z wyciskaniem soku, skoro możesz odebrać to samo w sklepie bez całej tej pracy? Większość ludzi wie, że etykiety takie jak “napój o smaku owocowym” lub “zawiera prawdziwy sok owocowy” oznaczają, że wewnątrz znajduje się prawdopodobnie woda i cukier. Ale teraz sklepy są pełne butelek o zdrowo wyglądających hasłach “100% owocowe” lub “całkowicie naturalne” na sokach, które wyglądają, jakby zostały wyciśnięte z owoców. Prawda niestety jest trochę inna…

vegetable-juices-1725835_960_720

Wszystkie soki kupowane w sklepie zaczynają się w tym samym miejscu – w postaci owoców lub warzyw rosnących na polu. Ale jak wygląda ich długa droga zanim dostaną się do tej butelki w sklepie? Pierwszym krokiem jest ekstrakcja soku z owoców. To nie jest delikatny proces. Te owoce i warzywa są umieszczane w ultraszybkiej komercyjnej jednostce wirówkowej, to nie to samo co sprzęty, jakie dumnie prezentuje ranking wyciskarek wolnoobrotowych. Powoduje to ciepło i utlenianie, uszkadzając ich cenne składniki odżywcze. Stamtąd większość soków jest pasteryzowanych, aby umożliwić ich przechowywanie przez dłuższy czas. Obejmuje to “gotowanie” soku przez 45 minut w temperaturze 110 stopni. W tym momencie sok staje się jałowy – wolny od zanieczyszczeń, ale także większości składników odżywczych.

Ale to nie wszystko. Teraz ugotowany sok redukuje się do koncentratu – usuwa się 80% zawartości wody. To znacznie ułatwia przechowywanie i wysyłkę. Koncentrat ten łączy się następnie z wodą i innymi koncentratami soków zgodnie z odpowiednią recepturą. W tym momencie dodawane są dodatkowe składniki, w tym:

  • syntetyczne witaminy i minerały,

  • słodziki,

  • barwniki,

  • dodatki smakowe

Następnie ten “sok” jest umieszczany w butelce lub pudełku kartonowym z obrazem zdrowych świeżych produktów. Nawet jeśli czytasz tę etykietę, łatwo dać się oszukać, ponieważ często pojawiają się na niej tylko soki owocowe i “naturalne aromaty i barwniki”, wraz z imponującą listą witamin (które zostały później dodane chemicznie).

Jeśli zamierzasz kupić sok w sklepie…

Nie wszystkie soki kupowane w sklepie są sobie równe. Jeśli zamierzasz kupić sok ze sklepu, najważniejszą rzeczą jest uważne przyjrzenie się etykiecie. Rzadkie, ale możliwe, jest stwierdzenie, że soki butelkowe są oznaczone jako “niepasteryzowane” i “nie z koncentratu”. Jeszcze lepiej, szukaj “ekologicznego” soku, jeśli chcesz uniknąć ewentualnych pozostałości pestycydów. Niektóre sklepy oferują teraz świeży wyciskany sok o okresie przydatności do spożycia wynoszącym kilka dni. Poszukaj “świeżego soku” tłoczonego na zimno, co oznacza, że ​​nie został poddany obróbce w wirówce o wysokiej prędkości i wysokiej temperaturze. I sprawdź datę. Świeży sok pogarsza się gwałtownie i najlepiej spożywać go w dniu, w którym został wyprodukowany.

Wyciskarka – najlepszy sposób na uzyskanie świeżego soku

Zdecydowanie najlepszym sposobem na uzyskanie świeżego soku jest przygotowanie go w domu za pomocą wyciskarki. To pozwala dokładnie wiedzieć, co jest w soku, i można go przygotować, gdy jest to potrzebne, aby uzyskać maksymalny smak i wartość odżywczą.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>