Płytki z cegły w kuchni – wady i zalety tego rozwiązania

płytki z cegłyW nowoczesnych kuchniach dominują w ostatnich latach bardzo różnorodne trendy. Szczególnie popularnym są płytki z cegły rozbiórkowej. Sprawdzają się zarówno w nowoczesnym stylu industrialnym, jak i w sielskiej aranżacji rustykalnej rodem z polskiej wsi. Płytki ze starej cegły na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach, ale zanim położymy je na ścianie warto poznać wszelkie za i przeciw takiego rozwiązania.

Płytki z cegły rozbiórkowej w kuchni i ich zalety

Cegła to materiał niezwykle mocny, trwały, odporny na wilgoć w pomieszczeniu oraz na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowym atutem płytek z cegły jest ich naturalność. Płytki z cegły rozbiórkowej korzystnie wpływają na mikroklimat danego pomieszczenia, a przez to pozytywnie oddziałują na samopoczucie człowieka.

Co więcej, płytki z cegły rozbiórkowej przez bardzo długi czas zachowują swoje pierwotne właściwości. Nie ulegają wyblaknięciu, a poza tym doskonale załamują światło, dzięki czemu można zaobserwować ciekawy trójwymiarowy efekt.

W łatwy sposób można także zmienić barwę ceglanej ściany. Wystarczy ją pomalować na dowolnie wybrany kolor, aby uzyskać całkiem inny efekt. Odpowiednio położone płytki z cegły rozbiórkowej to również świetny materiał izolujący pomieszczenie termicznie, jak i akustycznie. Jest to szczególnie przydatne w kuchni, która wychodzi na głośną ulicę. W zimie z kolei płytki z cegły zatrzymują ciepło w pomieszczeniu, a latem zapewnią przyjemne ochłodzenie.

Cegła jako materiał wykończeniowy jest bardzo efektowna i szczególnie okazale prezentuje się w towarzystwie w kremu, bieli, a także beżu. Jasne płytki z cegły nadają pomieszczeniu klasycznego sznytu i niewyszukanej elegancji zwłaszcza w zestawieniu z chromowanymi dodatkami lub designerskimi meblami.

Płytki z cegły rozbiórkowej w kuchni i ich minusy

meble kuchenne wroclaw gdzie?Cegła na ścianie to ciekawy, ale jednocześnie bardzo specyficzny materiał dekoracyjny. Nie można przesadzić z jej ilością, gdyż w niewielkich pomieszczeniach wizualnie przytłoczy i obciąży wnętrze.  Zdecydowanie lepiej płytki z cegły wypadają w przestronnych i raczej otwartych powierzchniach.

Cegła jest również ciężka i dlatego obciąża powierzchnię, którą pokrywa. Właśnie dlatego nie nadaje się do bardzo cienkich ścian kartonowo-gipsowych. Płytki z cegły rozbiórkowej umieszczone szczególnie w okolicach kuchenki wymagają także zabezpieczenia przed tłuszczem w postaci specjalistycznego impregnatu. Warto zatem wziąć pod uwagę koszt preparatu, a także regularnej konserwacji płytek.

Płytka z cegły (https://e-ceglanafantazja.pl/) to piękna i niestandardowa dekoracja. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto jednak rozważyć wszystkie zalety i wady tego popularnego obecnie rozwiązania. Nie ulega jednak wątpliwości, że cegła na ścianie gwarantuje niesamowity wygląd naszej kuchni i podziw ze strony zaproszonych gości. Choć trendy w aranżacji wnętrz niemal każdego roku ulegają zmianom i nowym modom, płytki z cegły to wyjątkowo ponadczasowe rozwiązanie, które zapewni wspaniały wygląd Twojej kuchni przez długie lata.

 

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>