Optymalizacja odżywiania, gdy jesteś sportowcem (a nawet jeśli ćwiczysz regularnie), może znacząco wpłynąć na twoje zdrowie i wydajność na boisku, lub na siłowni.
Ważne jest, podobnie jak ćwiczenia mięśni poprzez trening sercowo-naczyniowy lub trening siłowy, podobnie jak prawidłowe zaopatrywanie organizmu w dietę. Niestety, gdy tak się nie stanie, może to negatywnie wpłynąć na wydajność, a w niektórych przypadkach zaburzyć funkcję odpornościową.
Zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
Skupienie się na niektórych kluczowych składnikach odżywczych może nie tylko zwiększyć wytrzymałość sportowca, ale także poprawić ogólny stan zdrowia poprzez:
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- poprawę zdrowia kości,
- zminimalizowanie stresu oksydacyjnego.
Jedzenie odpowiedniej ilości mikroelementów i witamin jest niezbędne do budowy mięśni i powrotu do zdrowia po stresie fizjologicznym związanym z intensywną aktywnością lub uprawianiem sportu. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze wzrasta, gdy szlaki metaboliczne i biochemiczne są opodatkowane poprzez ćwiczenia, które służą do naprawy beztłuszczowej tkanki.
Suplementy mogą pomóc, ale pomysł polega na uczynieniu żywności głównym źródłem składników odżywczych, ponieważ twoje ciało wykorzystuje jedzenie inaczej niż suplementy.
Żywność obejmuje również błonnik, inne witaminy i niezbędne składniki odżywcze, które współpracują ze sobą, tworząc energię i ogniwa paliwowe. Te ważne składniki diety są bardziej uszczuplone u sportowców, którzy nie spożywają odpowiedniej ilości kalorii i / lub ograniczają lub eliminują grupy pokarmowe.
Kilka najważniejszych składników odżywczych dla osób uprawiających sport:
Cynk
Osoby wysportowane są szczególnie podatne na niski poziom cynku, głównie dlatego, że nie jedzą wystarczającej ilości bogatych źródeł tego minerału.
Cynk odgrywa rolę w odporności, wykorzystaniu białka i wydajności metabolicznej, a także w funkcjonowaniu tarczycy, a wszystko to w pewien sposób wpływa na wyniki sportowe.
Produkty bogate w cynk obejmują mięso i drób, produkty pełnoziarniste, ostrygi, mleko i nabiał, rośliny strączkowe i wzbogacone płatki śniadaniowe.
Najbardziej zagrożeni niedoborem są wegetarianie, którzy nie jedzą wystarczającej ilości pełnego ziarna lub mięsa. Należy zauważyć, że przedawkowanie suplementacji cynku może powodować niedobór miedzi. Pamiętaj, aby skonsultować się z lekarzem w celu omówienia suplementacji.
Żelazo
Żelazo jest niezbędne do metabolizmu węglowodanów, białka i tłuszczu, a także jego zdolności do przenoszenia tlenu. Niedobór może hamować wytrzymałość, a także funkcje immunologiczne i poznawcze.
Pokarmy bogate w żelazo obejmują czerwone mięso, wzbogacone zboża spożywane wraz z owocami lub warzywami o wysokiej zawartości witaminy C. Witamina ta poprawia wchłanianie żelaza i poprawia jego stan u osobnika.
Wapń
Wapń wspomaga skurcze mięśni i impulsy nerwowe, a także wzrost kości i zwiększenie masy kostnej. Złe spożycie wapnia może prowadzić do problemów związanych z kośćmi, takich jak złamania.
Konsultacja merytoryczna artykułu: https://rawnutrition.eu/