Komu przysługuje darmowy posiłek w pracy?

eyJpdiI6IjVPZlloWHZZQVlsRWhMV3BTVnJvVlE9PSIsInZhbHVlIjoiaHF4N2dobFlOdVQ5ZlYrUUtrUWExbXBITjVUdFwvVHRrd2JsYVB6SGNoSW5lYVVxN2NpN0lGVmk0RXh6Uk1ram5IQit4RnY0UFlXNHdWRGt6a0NJdWpnPT0iLCJtYWMiOiIyNTY0Nzk4YjQwZjc0N2JmMGFZgodnie z przepisami pracodawcy powinni zapewnić pewnym grupom podwładnych darmowe posiłki profilaktyczne. Mają taki obowiązek wobec osób, które ze względu na specyfikę miejsca zatrudnienia i wykonywanego zawodu świadczą pracę w szczególnie uciążliwych warunkach.

Czym są posiłki profilaktyczne?

Posiłki profilaktyczne (inaczej regeneracyjne) to obowiązek, który wynika bezpośrednio z przepisów prawa. Ich celem jest zregenerowanie sił pracowników, którzy wykonują codzienne obowiązki zawodowe w szczególnie uciążliwych warunkach wymagających od nich dużego wydatku energetycznego. Wszelkie regulacje dotyczące konieczności dostarczenia podwładnym bezpłatnego jedzenia zawarte są w rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów z 28 maja 1996 roku.

Pracodawca, który zobowiązany jest do zapewnienia pracownikom posiłków regeneracyjnych, może przygotowywać je w swoim zakładzie pracy lub wykupić od firmy zewnętrznej. To drugie rozwiązanie jest pod wieloma względami wygodniejsze, ponieważ eliminuje problemy organizacyjne. Wyjątkowo ciekawa oferta posiłków profilaktycznych znajduje się na stronie https://www.edenred.pl/. Jeżeli dane przedsiębiorstwo zdecyduje się z niej skorzystać, zamiast gotowego posiłku jego podwładni otrzymają specjalną kartę zasilaną określonymi środkami finansowymi. Dzięki niej będą mogli samodzielnie zadecydować, jaki punkt gastronomiczny będzie dla nich najbardziej satysfakcjonujący.

Należy pamiętać, że posiłki profilaktyczne powinny posiadać odpowiedni skład. Według przepisów danie musi mieć około 1000 kcal i zawierać 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów i 15% białka. Obdarowując pracowników kartą, należy przy okazji zachęcać ich do wybierania pełnowartościowych posiłków.

Kiedy pracownikom przysługują darmowe posiłki?

Pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom darmowych posiłków tylko w ściśle określonych przypadkach. Powinien je dostarczyć, gdy jego podwładni wykonują obowiązki zawodowe, które w czasie zmiany roboczej powodują:

  • wydatek energetyczny na poziomie powyżej 2000 kcal w przypadku mężczyzn i 1100 kcal w przypadku kobiet;
  • wydatek energetyczny 1500 kcal w przypadku mężczyzn i 1000 kcal w przypadku kobiet, jeżeli pracują oni w zamkniętych pomieszczeniach, w których słupki rtęci pokazują poniżej 10℃ lub powyżej 25℃;
  • wydatek energetyczny na poziomie 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet w przypadku pracy na otwartej przestrzeni w trakcie zimy (między 1 listopada a 31 marca).

Oprócz tego prawo do bezpłatnych posiłków profilaktycznych mają osoby, które wykonują obowiązki zawodowe pod ziemią lub są zobowiązane do usuwania następstw klęsk żywiołowych oraz skutków wypadków losowych np. pożarów.

Jak widać, szczególnie trudne warunki dotyczą zawodów, których wykonywanie w znaczący sposób obciąża i osłabia organizm pracownika. Wówczas dostarczenie podwładnemu bezpłatnego i pełnowartościowego posiłku pomaga mu odzyskać energię, pozytywnie wpływając nie tylko na jego efektywność i produktywność, lecz przede wszystkim na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>