W jakich okolicznościach pracownik może liczyć na napoje w miejscu pracy? Co na ten temat mówią przepisy BHP, a konkretnie Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów? Temu zagadnieniu poświęcimy niniejszy artykuł.
Woda dla pracownika – obowiązki pracodawcy
Jeśli pracownik – zgodnie z przepisami BHP – wykonuje pracę w warunkach szczególnie uciążliwych, to przysługuje mu nieograniczony dostęp do napojów. Co ważne, tutaj prawo nie mówi wprost, o jakie napoje chodzi. Istotne jest to, aby latem podawać je w postaci zimnej (woda mineralna, soki, mrożona herbata), a zimą – w gorącej. Co więcej, muszą one być udostępnione w formie nieodpłatnej i w ilościach zaspokajających potrzeby pracownika. Ważne jest również, aby woda dla firm była dostępna przez całą zmianę, a nie tylko na jej początku lub końcu. Oznacza to, że jeśli niektóre zakłady pracy stosują nieformalne ograniczenia w zakresie spożywanych napojów, to owe “regulacje” nie są zgodne z przepisami kodeksu BHP, a co za tym idzie – takie praktyki są niedopuszczalne i stanowią podstawę do ukarania pracodawcy.
Jakie warunki muszą wystąpić, aby zobowiązać pracodawcę do wydania napojów?
Zgodnie z ww. Rozporządzeniem, istnieją specjalne okoliczności, które zobowiązują pracodawcę do nieodpłatnego wydania napojów pracownikom. Zalicza się do nich mikroklimat, w którym:
- wartość wskaźnika termicznego WBGT jest większa niż 25 stopni Celsjusza,
- wartość wskaźnika siły chłodzącej WCI jest mniejsza niż 1.
Woda dla pracowników powinna być wydawana wówczas, gdy podczas pracy na otwartej przestrzeni, temperatura otoczenia spada poniżej 10 stopni Celsjusza lub przekroczy 25 stopni Celsjusza. To samo dotyczy osób, które wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, przekładające się na wydatek energetyczny przekraczający wartość 1500 kcal dla mężczyzn i 1 000 kcal dla kobiet.
Warto również pamiętać, że woda dla pracowników należy się również wtedy, gdy – niezależnie od lokalizacji stanowiska pracy – wartość temperatury przekracza 28 stopni Celsjusza.
Jak zorganizować wodę dla pracowników?
My w Aquamo rozumiemy, jak ważny jest dostęp do czystej wody. Oferujemy najwyższej jakości dystrybutory, które można postawić w dowolnym miejscu. To idealne rozwiązanie dla małych, średnich i dużych przedsiębiorstw, które chcą zapewnić swoim pracownikom odpowiednie warunki wykonywania swoich obowiązków zawodowych.
Woda to dobro, które zwłaszcza w porze letniej jest szczególnie cenne. Nie warto na nim oszczędzać.