W dzisiejszych czasach, restauracja bardziej przyjazna dla środowiska nie jest to już tylko kwestia bycia odpowiedzialnym i staranie się o zapewnienie naszym dzieciom lepszej przyszłości, ale może to także być dobre dla biznesu. Eco-świadomi klienci będą bardziej skłonni do częstego przychodzenia do restauracji wiedzą że ta podejmuje kroki, aby być bardziej ekologiczną. Choć pewne kroki jakie restauratorzy mogą podjąć by mieć eko-resturację mogą nieznacznie podnieść koszty, inne kroki pomogą zaoszczędzić pieniądze. Oto kilka powodów, które sprawiają, że warto postarać się o to, by restauracja była bardziej przyjazna dla środowiska.
1) Zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia
Części spożywcze, które pozostały niewykorzystane, takie jak kości, głowy ryb i obierki warzyw może być używany do sosów. Dostosuj swoje menu do włączenia nowych potraw tworzonych przy użyciu różnych kawałków mięsa i podrobów, które normalnie trzeba byłoby wyrzucić do odpadów. Zmniejszenie wielkości porcji może to być również skuteczny sposób na to jak można zmniejszyć ilość odpadów, bez szkodliwego wpływu na działanie działalności. Trzeba monitorować każde danie aby określić, czy musisz wyrzucać duże ilości jedzenia każdego wieczoru.
2) Towary, które można zamówić u lokalnych sprzedawców
Znaczna część szkód w środowisku spowodowanych przez tradycyjne podejście do restauracji pochodzi z towarów, które muszą być transportowane z daleka. Można zmniejszyć emisję dwutlenku węgla poprzez zamawianie żywności i wszystkich narzędzi restauracyjnych od lokalnych dostawców. Skontaktuj się z firmą, która produkuje meble restauracyjne w twojej okolicy, aby zapobiec niepotrzebnej szkodzie transportowej. Dobrze wykonane polskie meble będą trwać dłużej, powodując mniej dwutlenku węgla.
3) Działaj z pomocą ekologicznych pojemników
Plastikowe pojemniki i worki foliowe to zupełnie niepotrzebne zagrożenie dla środowiska. Pojemniki i naczynia jednorazowe wykonane z materiałów ulegających biodegradacji i worki papierowe są korzystne. Zachęcamy do ich stosowania w restauracji. Naczynia jednorazowe są tańsze, dlatego są opłacalne w dłuższej perspektywie (np. takie jak w sklepie www.coverisrigid.com/pl/naczynia-i-opakowania-jednorazowe/).
4) Zmniejszenie strat energii
Stawiaj na energooszczędne urządzenia w kuchni, aby zapobiec marnowaniu energii elektrycznej i wody. Urządzenie do mycia energooszczędne jest doskonałym przykładem urządzenia, które może pomóc Ci być bardziej przyjaznym dla środowiska. Nie korzystaj nadmiernie z klimatyzacji w swojej eko-restauracji. Jest to częsty błąd, który marnuje energię i powoduje dyskomfort gości.
5) Recykling na wszystko, co można
Restauracje przyjazne dla środowiska powinny używać dużo materiałów, które mogą zostać poddane recyklingowi. Najważniejszym z nich jest karton, który może być łatwo poddany recyklingowi. Niektóre firmy nawet odbierają takie materiały za darmo. Upewnij się, że zespół korzysta z butelek szklanych zamiast plastikowych puszek. Nie zapomnij o papierze – papierowe naczynia jednorazowe przydadzą się zarówno w kuchni, jak na sali restauracyjnej.