Dlaczego warto korzystać z produktów z ekologicznych upraw regionalnych?

17 zdrowa zywnosc_800x576Z każdym dniem rośnie społeczna świadomość na temat tego, co jemy. Coraz więcej osób nie chce już karmić się ulepszaczami smaku, konserwantami i spulchniaczami. Innymi słowy, wysoko przetworzona żywność, choć jest tańsza, staje się coraz mniej atrakcyjna dla osób, które chcą na dłużej zachować zdrowie i dobry wygląd. Żywność konwencjonalna produkowana jest masowo i zawiera wiele chemicznych środków, które w dłuższej perspektywie są szkodliwe dla zdrowia i dostarczają organizmowi mało potrzebnych składników odżywczych. Na szczęście, coraz bardziej popularna staje się żywność ekologiczna.

Czy słowo „zdrowy” oznacza to samo co „ekologiczny”?

Wielu producentów żywności umieszcza na opakowaniach produktów przymiotnik „zdrowy” odmieniony przez wszystkie przypadki. Należy jednak mieć na uwadze, że to określenie nie oznacza tego samego, co „ekologiczny” czy „bio”. Produkcja żywności ekologicznej wymaga spełnienia szeregu wymogów, by móc się taką nazywać. Rolnicy z upraw ekologicznych muszą posiadać odpowiednie certyfikaty zaświadczające o niestosowaniu w uprawach chemicznych środków, takich jak pestycydy, herbicydy czy przyspieszacze wzrostu. Mianem „ekologiczny” określa się żywność powstałą w naturalnych warunkach, gdzie przestrzegane są ściśle określone wymogi, a ich kontrolą zajmuje się Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Produkty bio posiadają na opakowaniu certyfikat w postaci tzw. Euro liścia. Wyroby bez zielonego oznakowania nie mogą uchodzić za ekologiczne, a użyta przez producenta fraza „zdrowy” jest jedynie chwytem marketingowym mającym na celu przybliżyć konsumentom skojarzenie z żywnością bio.

Jak produkuje się żywność ekologiczną?

Produkcja ekologicznej żywności znacząco różni się od tej wytwarzanej w konwencjonalny sposób. Zwierzęta przeznaczone na ubój mają zapewnione odpowiednie warunki: przebywają na świeżym powietrzu, żywią się zróżnicowanym pożywieniem pozbawionym syntetycznych dodatków i hormonów. W produkcji masowej takie zwierzęta często nigdy nie opuszczają zabudowanej przestrzeni i stłoczone są w ciasnych zagrodach. Z kolei owoce i warzywa z upraw ekologicznych są nawożone wyłącznie naturalnymi preparatami, a szkodniki usuwane są w sposób przyjazny środowisku. Niedopuszczalne jest stosowanie chemicznych nawozów i organizmów modyfikowanych genetycznie.

Zalety upraw ekologicznych

Liczne badania naukowe potwierdzają, że żywność ekologiczna zawiera dużo więcej składników odżywczych niż żywność konwencjonalna. Pozbawiona pestycydów i metali ciężkich żywność bio zawiera więcej kwasów omega 3, witamin i soli mineralnych (takich jak witamina E, C czy żelazo). Ekologiczne mięso posiada wyższą zawartość białka, za to mniej tłuszczu. Ważny jest również fakt, że spożywając żywność ekologiczną, przyczyniamy się do ochrony środowiska. Warto wybierać regionalnych dostawców, aby jednocześnie wspierać rozwój przedsiębiorstw z naszego sąsiedztwa.

Zdrowa żywność Lublin
StaropolskaGaleriaSmaku
ul. Krakowskie Przedmieście 41/14
20-076 Lublin
tel. 81 532 49 00

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>