Oczywiście oczekujemy, że nasze jedzenie będzie smaczne i pożywne. Jednak bardziej niż cokolwiek innego oczekujemy, że będzie bezpieczne. Niestety nie jest nam to dane, a zanieczyszczenia w żywności nie należą do rzadkości. Droga jedzenia na nasze talerze jest długa, a po drodze liczne zagrożenia dla zdrowia. Trzy główne rodzaje skażenia żywności — fizyczne, chemiczne i biologiczne — mogą mieć katastrofalne skutki zarówno dla konsumentów, jak i przetwórców żywności. Jak więc wykrywać i eliminować zagrożenia, których nawet nie widzisz?
Co to jest zanieczyszczenie żywności?
Zanieczyszczenie żywności to termin ogólny, ale co tak naprawdę oznacza? Dlaczego tak się dzieje i jak może to wpłynąć na Twoje zdrowie? Mówiąc najprościej, cała żywność jest zagrożona zanieczyszczeniem. Większość przypadków należy do jednej z trzech kategorii:
-
chemiczne,
-
fizyczne,
-
biologiczne.
Zanim przejdziemy dalej, ważne jest omówienie bezpieczeństwa żywności. Pandemia Covid-19 doprowadziła do upowszechnienia i surowszego egzekwowania koncepcji bezpieczeństwa żywności. Obecnie istnieje większa świadomość, że zagrożenia występują w wielu formach, zarówno naturalnych, jak i obcych zanieczyszczeń. Dlatego praktyki i procedury bezpiecznego obchodzenia się z żywnością muszą być wdrożone w całym łańcuchu produkcji i przetwarzania.
Zanieczyszczenia chemiczne
Zakłady przetwórstwa spożywczego używają wielu potencjalnie szkodliwych chemikaliów do czyszczenia i dezynfekcji. Dlatego nie dziwi fakt, że są one powszechną przyczyną skażenia żywności. Może to mieć miejsce na przykład wtedy, gdy na powierzchni, takiej jak taśma przenośnika, nadal znajdują się pozostałości chemiczne.
Zanieczyszczenie chemiczne może również nastąpić na znacznie wcześniejszym etapie. Należą do nich hormony steroidowe, kwas nadoctowy, pestycydy w paszach dla kurcząt oraz produkty dezynfekujące dla kurników.
Istnieje wiele sposobów na zminimalizowanie ryzyka zanieczyszczenia chemicznego:
- Odpowiednio oznakować i przechowywać środki czyszczące oraz inne chemikalia
- Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami producenta podczas czyszczenia lub dezynfekcji
- Przestrzeganie ścisłego protokołu stosowania chemikaliów, więc za każdym razem stosuje się odpowiednią substancję chemiczną
- Zwracanie uwagi na instrukcje dotyczące rozcieńczania, czasu kontaktu i temperatury wody
- Natychmiastowe zgłaszanie i czyszczenie wycieków chemikaliów
Plastik i inne zanieczyszczenia fizyczne są trudne do wykrycia przez producentów żywności. Zanieczyszczeniami fizycznymi w przetwórstwie żywności może być praktycznie wszystko: plastik, potłuczone szkło, biżuteria, włosy, brud, metalowe zszywki, kości, kamienie i tak dalej. Lista jest długa i często zanieczyszczenia są zbyt małe, aby je zobaczyć. Ponadto źle utrzymane środowiska przetwarzania lub wadliwy sprzęt mogą powodować, że ciała obce, takie jak łuszcząca się farba lub luźne śruby, dostaną się do żywności w nieoczekiwanym czasie. Zanieczyszczenie fizyczne może spowodować poważne szkody dla konsumenta.