Chcesz, by Twoja restauracja była bardziej zielona? Zapraszamy do lektury!

TALAGANI_nice-n-easy-600x400

Zbliżający się wielkimi krokami Nowy Rok jest idealnym momentem na przedstawienie nowych celów – jeśli jesteś graczem w branży gastronomicznej powinieneś pomyśleć o rozwiązaniach dążących do poprawy twojej restauracji. Dlaczego od przyszłego roku nie postarać się, by była ona miejscem bardziej przyjaznym dla środowiska? Może to wydawać się wyniosłym celem, ale pomożemy Ci w tym – podpowiadając od czego możesz zacząć.

1. Używaj mniej energii elektrycznej.

Prowadzenie restauracji nie jest łatwe, jeśli chodzi o rachunki za energię elektryczną. Działanie dużych urządzeń, oświetlenia, ogrzewania i klimatyzacji może powodować poważne zużycie energii. Mimo to istnieją sposoby na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. Inwestowanie w urządzenia z jak największą ilością tzw „Energy Star” i korzystanie z nowoczesnych, energooszczędnych źródeł światła – to dwa sposoby oszczędzania energii. Aby uzyskać bardziej szczegółowy wgląd w temat – poszukaj artykułów na temat oszczędzania energii elektrycznej w restauracji.

2. Zminimalizuj odpady.

Niesamowite jest to, że jedzenie jest kolejnym wielkim problemem dla właścicieli restauracji. Jeśli porcje są za duże, klienci mogą wyrzucać dużą ilość dania, a jeśli poziom zapasów nie jest doskonale przemyślany, składniki mogą się zmarnować. Zatem przeprowadź audyt odpadów, aby dowiedzieć się dokładnie, co robisz źle, jeśli chodzi o odpady żywnościowe. Skorzystaj z tych szczegółowych informacji, aby zmniejszyć ilość odpadów w restauracji i obserwować oszczędności.

3. Spróbuj kompostować

Tak – dzięki temu również twoja restauracja może być bardziej przyjazna dla środowiska. Kompostowanie jest procesem rozkładania odpadów organicznych w glebie. Podczas kompostowania w swojej restauracji pomagasz zachować odpady roślinne z wysypisk śmieci, gdzie w procesie rozkładu uwalnia się szkodliwy dwutlenek węgla i gaz metanowy. Poza korzyściami dla środowiska, możesz oszczędzić na kosztach zarządzania odpadami, jeśli potrzebujesz mniejszej ilości przeładunków. Możesz spróbować kompostować zarówno na miejscu jak i poza restauracją. Kontakt z dostawcą usług zarządzania odpadami to świetne miejsce, aby zacząć od ustalanie, która metoda jest odpowiednia dla Twojej restauracji.

4. Postaw na recykling.

Można poddać recyklingowi wiele odpadów restauracji, które nie mogą być kompostowane. Opakowania z tworzyw sztucznych, puszki, butelki i słoje mogą być łatwo poddawane recyklingowi, ale należy sprawdzić numery plastików i odpowiednio je rozdzielać. Podobnie, szukając sprzętu do restauracji zwróć uwagę na ten wykonany z materiałów pochodzących z recyklingu. Zdziwiłbyś się jak wiele jest tego na rynku – od dekoracji, po zlewozmywaki. Przy okazji tych drugich – pilnuj też, by twoi pracownicy zużywali mniej wody podczas zmywania. Porozmawiaj z dostawcą usług zarządzania odpadami i wyszkól personel w oparciu o właściwe protokoły udanego programu recyklingu. Możesz też sprawdzić sieć – w internecie jest pełno artykułów na temat recyklingu w restauracji, z których warto skorzystać.

delikatesy online Amus.pl

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>