Praca w systemie zmianowym a dieta

fruit-at-work-diet-400x400

Prawidłowe odżywianie ma kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia, dobrego samopoczucia i sylwetki. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy z powodu ciężkich warunków czy godzin pracy trudno jest zadbać o regularne spożywanie posiłków czy przyrządzanie sobie wartościowych dań. Warto jednak znaleźć w codziennym biegu odrobinę czasu, gdyż nieregularne czy kiepskiej jakości jedzenie bardzo szybko odbije się na naszym zdrowiu i kondycji.

W prawidłowym odżywianiu sporą przeszkodą może być praca zmianowa, która utrudnia regularne spożywanie posiłków. Wiele osób pracuje też w godzinach nocnych, co również ma wpływ na rozregulowanie organizmu. W nocy, gdy organizm powinien wypoczywać czy regenerować, nie tylko pracujemy, ale także jemy, co może powodować odkładanie się nadmiernych kilogramów w postaci tłuszczu. Dobre rozłożenie bilansu kalorycznego w ciągu doby pomoże nam w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, warto to jednak zrobić z profesjonalistą www.zomerska.pl

Wyeliminuj niezdrowe i słodkie przekąski z codziennej diety

Bez względu na rodzaj pracy możemy natomiast zadbać o to, by nasze odżywianie było jak najbardziej wartościowe. Przede wszystkim, trzeba z codziennego jadłospisu wyeliminować nadmiar niezdrowych, wysokokalorycznych przekąsek, szczególnie słodyczy. Dodają one szybko energii, jednak zawierają przede wszystkim puste kalorie i nie są dobrym źródłem substancji odżywczych.

Warto takie przekąski zamienić na coś zdrowszego, co doda nam energii, a jednocześnie dostarczy witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych układów wewnętrznych. Dobrym pomysłem może tu być kaszka manna, którą można sobie przygotować przed wyjściem do pracy i zabrać ze sobą w pojemniku. Kasza manna ma wiele wartości odżywczych, a przy tym działa sycąco na długo. Zabija uczucie głodu i nie powoduje chęci na słodkie. Kasze manną warto uzupełnić o owoce lub warzywa, dzięki czemu zyska ona nie tylko na smaku, ale również na właściwościach odżywczych.

Zadbaj o to, co pijesz w pracy

Dbając o odżywianie w miejscu pracy powinniśmy pamiętać nie tylko o tym, co jemy, ale również, co pijemy. Wiele osób popełnia w pracy ten sam błąd – piją zbyt dużo kawy. Tymczasem nadmiar kofeiny zdecydowanie nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Podnosi ciśnienie krwi, wypłukuje z organizmu sporo cennych pierwiastków, a przy tym może powodować również zmiany nastroju, nerwowość czy niepokój. Jedna czy dwie filiżanki kawy w ciągu dnia nie zaszkodzą, jednak większa ilość zdecydowanie nie jest wskazana.

Warto kawę zamienić na ziołowe czy owocowe herbatki lub naturalne soki, które mają sporo witamin i dostarczają organizmowi wielu cennych wartości. Dobrym rozwiązaniem jest również picie niegazowanej wody mineralnej, która reguluje gospodarkę wodną w organizmie i jest niezbędna do wielu wewnętrznych przemian. Regularne picie jest konieczne szczególnie w upały, gdy organizm szybko się poci i może doprowadzić do efektów odwodnienia. W miejscu pracy zawsze warto mieć więc butelkę wody mineralnej i regularnie ją popijać.

Uwaga! Wszystkie artykuły dotyczące produktów medycznych, chemicznych oraz wszelkiego typu suplementów mają charakter wyłącznie informacyjny. Informacje te przeznaczone są do badań naukowych – nie należy traktować ich jako porady, czy zachęty do kupna lub/i stosowania. Nasza serwis informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za skutki jakie może przynieść stosowanie substancji opisywanych w artykułach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>